събота, 15 октомври 2011 г.

Ябълков сладкиш

рецепта:

Необходими продукти:

яйца-3 броя.
захар-200гр.+5с.л.
масло-200гр.
сметана-100гр.
ванилия-2бр.
брашно-450гр.
бакпулвер-1 пакетче.
ябълки-1кг.
канела-1ч.л.
бадемов ликьор-3с.л.
пудра захар-2с.л.
малко мазнина за формата.

Отделете белтъка от жълтъка и белтъка оставете на хладно.Разбиите на крем маслото и 200гр. захар.Добавете жълтъка,сметаната и ванилията.Бакпулверът се смесва с брашното и се прибавя към масления микс.Омесва се гладко тесто и се разделя на две.Едната част да е 2/3 а другата 1/3.Загъват се в алуминиево фолио и се оставят за три часа в хладилника.Ябълките се обелват и настъргват на едро.Смесват се с канелата и 4с.л.захар.Охладеното тесто се изважда от хладилника и се оставя за 10 минути.Голямото парче тесто се разтила в тортена форма с диаметър 26см,намаслена и поръсена с брашно.Ябълките се разстилат върху тестото.Белтъците се разбиват на сняг и с 1 супена лъжица захар.Прибавя се бадемовия ликьор и се наръсва върху ябълките.Останалото тесто се разточва и разстила върху сладкиша.Пече се  на предварително загрята фурна на 175С около 90мин,като на 45тата мин. се покрива с алуминиево фолио.Сладкишът се оставя да се охлади и се поръсва с пудра захар.Може да се гарнира с разбитата сметана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

BlogCatalog Web Statistics