събота, 17 декември 2011 г.

Коледни балкански сармички



Продукти:
20 броя зелеви листа
1 кг. не тлъсто свинско месо
0,5 кг. бяло пилешко месо
3 стръка праз
1 глава лук
5 скилидки чесън
250 гр. сланина (може и с кожичката)
150-200 гр. ориз
черен пипер
малко едро смлян лют червен пипер
сладък червен пипер
чубрица
зелева чорба (или само вода)

Начин на приготвяне:
Плънка: свинското, пилешкото месо и сланината се нарязват на малки парченца (може на чопър). Задушават се в олио заедно с праза, лука и чесъна (нарязани на ситно), след което се прибавят подправките и ориза.
Внимателно се завиват сарми със зелевите листа.
На дъното на гърне се поставят зелеви листа или ситно нарязано зеле и олио. Последователно се нареждат сармичките, като над всеки нареден ред се поръсва малко сладък червен пипер и растителна мазнина. Най-отгоре се завива пак със зелеви листа. Залива се с равни части зелева чорба и вода. Затваря се с фолио и върху него глинен капак. Пече се в началото на силна фурна докато заври, след което на 150 градуса поне 5 часа. Да ви е сладко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

BlogCatalog Web Statistics