понеделник, 3 октомври 2011 г.

Сарми с прясно зеле и гъбен сос

Необходими продукти:-4 порции
За сармите
Прясно зеле 1бр
400-500гр кайма
1 глава кромид лук
5-6 стръка магданоз
1/2ч.ч ориз
5с.л. олио
чубрица и червен пипер по 1ч.л.
сол и черен пипер на вкус

За гъбения сос
пресни печурки около 250гр
масло 30гр
готварска сметана 1бр(100мл)
пилешки бульон(може и на кубче)
1/2 кромид лук
брашно-2ч.л.
2-3с.л олио(зехтин)

Начин на приготвяне:
Отстранете кочана на зелката и в основата и направете кръстообразен разрез.
Поставете зелката в тенджера и я залейте с вряла подсолена вода,нека да се вари 15мин.
Извадете,отцедете и оставете да изстине.
Нарежете лука и запържете леко в загрятото олио.Добавете оризът и поръсете със сол и червен пипер.
Залейте с малко гореща вода и оставете на котлона докато се изпари течноста.
През това време намачкайте каймата докато се получи каша и добавете към ориза.
Получената смес се разбърква добре и се добавят черен пипер на вкус нарязания магданоз и чубрица.
След като изстинат зелевите листа ги напълнете с готовата смес(плънка) и ги завиите добре за да се оформят сармите.
Подредете получените сарми в тенджера,залейте ги с гореща вода и нека да се варят около 40мин.
нарежете лука и гъбите за соса и ги запържете в загрято масло или олио.
Разбъркайте и поръсете с брашното.Залейте с малко от соса на сармите(1 черпак).Натрошете на ситно кубчето с пилешки бульон и поръсете върху соса,налейте и сметаната. Когато сервирате полейте сармите с готовия сос и пожелание поръсете със ситно нарязан магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

BlogCatalog Web Statistics