неделя, 25 септември 2011 г.

Лазаня с кайма

Необходими продукти:
1 опаковка готови кори за лазаня(можете и сами да си ги приготвите ако желаете).
130гр моцарела или пармезан.
400-500гр кайма.
1 добре изчистена глава  кромид лук .
1 морков.
сол.
черен пипер.
200 гр консервирани домати или доматено пюре.
2 с.л.зехтин.
настърган кашкавал.

За да не бъде суха лазанята към нея обикновенно се приготвя и сос.
Най-често се използва сос бешамел,но вие по желание може да го направите и с доматен.

Сос Бешамел:
300-400мл прясно мляко.
2с.л брашно.
малко масло или 2-3с.л олио.
50гр настърган пармезан.
по желание-малко смлян черен пипер.


Начин на приготвяне:
Нарязват се наситно лукът и моркова и се запържват(задушават)леко в 2с.л.зехтин заедно с доматите.
Към получената смес се добавя и каймата и се разбърква често докато се сгъсти,посолява се на вкус.
по желание може да добавите щипка захар-ако обичате по сладко.
Задушете сместа за около 15мин
В друг съд пригответе соса.
Разтопете маслото и към него добавете 2с.л. брашно.
Бъркайте непрекъснато и налейте и прясното мляко.

Соса се бърка до сгъстяване(около 5мин).
Добавете малко настърган кашкавал.

Намажете с масло(олио) дъното на тавата която ще използвате.
Наредете 1 ред от корите за лазаня като добре покриете дъното.(корите се подготвят малко преди това както е описано в опаковката.)
Разпределете равномерно  част от плънката и залейте със сос.Ако използвате моцарела поставете малко от горе нарязана на филийки.
Покрийте с още един ред кори и сложете останалата част от плънката върху тях.Най отгоре завършете отново с кори и използвайте останалия ви сос в/у тях за да не бъде лазанята ви суха.
По желание добавете и настърган кашкавал за да може лазанята ви да добие завършен вид.
Лазанята се пече 30-40 минути в предварително загрята фурна на 180градуса.

Сервира се топла и с добро настроение!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

BlogCatalog Web Statistics