събота, 4 февруари 2012 г.

Предена баница

Необходими продукти:
900 гр. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 30 гр. мая, 5 яйца, 1 с.л. захар, 250 гр. масло, 250 гр. орехови (смлени) ядки, 1 пакетче канела; за сиропа: 350 гр. захар, 3 ч.ч. вода.

Начин на приготвяне: 
Маята се размива в част от млякото заедно със захарта и щипка сол. В пресятото брашно се прави кладенче и се прибавят разбитите яйца, останалото мляко и маята. Замесва се тесто, като по време на месенето постепенно се прибавят около 150 гр. от разтопеното масло. Тестото се разделя на 10 топки, които се оставят на топло да втасат. След това всяка от тях се премесва, разточва се на кора, намазва се с разтопено масло и се поръсва със счукани орехи и канела. Корите се слагат една върху друга, навиват се на дебело руло, което се усуква и се разтяга. Слага се в намазана с масло дълбока тава, като се навива на спирала. Баницата се оставя да престои 1 час, за да втаса. Пече се в умерена фурна. Когато изстине, се залива с горещ сироп, сварен от водата и захарта. Поднася се на другия ден, след като се напои добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

BlogCatalog Web Statistics