неделя, 18 март 2012 г.

Баклавата на Айше

Необходими продукти:
За тестото:
1 чаша кисело мляко
1 чаша олио
1 яйце
1 с.л. лимонов со
брашно за меко тесто
За сиропа :
1 л.вода
900 г захар
1-2 пак. ванилия
и още:
6 пакетчета нишесте „Ванилия” или „Лимон„ за поръсване на корите
1 голяма кутия маргарин за намазване на корите
500 г орехи за плънка.



Начин на приготвяне:
От замесеното тесто се правят топчета като орехи – около 40 бр. Всяко топче се разплесква на дланта и се ръси обилно с нишесте.Слагат се 5 бр едно върху друго, като и на плота, между тях и най –отгоре е поръсено нишесте.Така наложени се разточват според големината на тавата.
Подмазва се тавата с олио, слага се едната петица разточени кори и обилно се ръси с нарязани орехи.Така се подреждат и останалите - кори, плънка.Наложената баклава се нарязва на фигурки според желанието.Маргаринът се разтопява , оставя се да заври и се налива между разрезите на фигурките.Пече се на 200 градуса около 1 час.
Сиропът се приготвя при смесването на продуктите за него и се оставя да ври 15-20 мин.Студената баклава се залива с горещия сироп.Покрива се с друга тава и се оставя най – малко за 12 часа, преди да се консумира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

BlogCatalog Web Statistics