Това е рецепта от слънчева Италия.Може да се приготвя целогодишно-както през лятото така и през зимата.Може да бъде поднасяна с червено вино и салата.
Необходими продукти:
Ще ви трябва 1 опаковка готови кори за лазаня
или ако искате да си приготвите сами корите:
Продукти за корите :
300-400 гр. брашно
3-4 яйца
Сол
Продукти за плънката:
500 гр кайма
1/2 буркан домати или 4 5- с.л. доматено пюре
1 морков
200 гр гъби
2 – 3 глави лук (праз лук 2 стръка)
2 – 3 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
1 ч. л. босилек
1 ч. л. бял риган
1 щипка захар
Продукти за сос Бешамел:
500 мл прясно мляко (айрян или вода)
200 гр настърган кашкавал
2 с. л. брашно
2 с.л. масло
по желание-индийско орехче
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Брашното и добре разбитите яйца се омесват с малко сол. Трябва да се получи умерено твърдо тесто. Ако се получи меко тесто, тъй като има значение и от големината и вида на яйцата може да се прибави още малко брашно. Тестото може да се разточва на кори в зависимост от тавата, в която ще се пече и дебелина не повече от 2-3 мм. След това всяка от корите се слага във вряща леко подсолена вода за 2- 3 минути(докато си промени цвета), и се оставя настрани да се подсуши.
На ситно се нарязват лукът и чесънът и се задушават 2-3мин в сгорещено олио(зехтин).
Гъбите се нарязват и заедно със ситно нарязан или настърган морков се добавят към сместа и се задушават под капак.Когато зеленчуците омекнат се добавя малко вода около 100мл и се оставя да кипне.Към сместа се добавят доматите(доматеното пюре).Може да сложите щипка захар,босилека и риган.След това сложете каймата.
За да приготвите сос Бешамел: Запържете брашното в разтопеното масло за не повече от минута. Налейте студено прясно мляко и се подправете с черен пипер и индийско орехче. Нека да ври 4-5 минути, докато се сгъсти. Соса се бърка само в едната посока.
Взимате дълбока правоъгълна тава и на дъното и слагате малко от бешамеловия сос+зехтин.След това поставяте 1 ред кори и разпределяте малко от плънката.По същия начин поставяте втори ред кори заливате с малко бешамелов сос и поставяте от плънката.Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса 40-60 мин(докато стане готова)Последният ред кори може да поставите малко преди да извадите от фурната ,като предварително го поръсите с кашкавал за да се зачерви и да добие вид.
Освен с виното и салатата гарнирайте с добро настроение!!!
лазаня "болонезе" Допълнителна информация: Ястието носи името на град Болоня,той е столица на един от 20-те италиански региона. Ястието е много разпространено в цял свят и е един от символите на италианската кухня. През годините ястието постепенно се превръща в любима храна за почитателите на добрата кухня. |
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.